Rajčata zapečená s česnekem
Rajčata zapečená s česnekem
doba přípravy je cca 45 minut
Ingredience:
900 g rajčat,
3 stroužky česneku,
1 svazek bazalky,
3 lžíce olivového oleje,
sůl,
pepř,
150 g strouhané nivy
Příprava:
1. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, stopky kuželovitě vykrojíme a plody nakrájíme na osminky.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme. Bazalku omyjeme, osušíme, lístky otrháme ze stonků, několik jich ponecháme na ozdobu a ostatní najemno nasekáme. Smícháme s česnekem. Troubu předehřejeme na
3. Plochou ohnivzdornou formu vytřeme 1 lžicí olivového oleje. Část rajčatových plátků do ní vějířově navrstvíme. Lehce osolíme a opepříme, posypeme částí bazalky s česnekem a trochou sýra. Takto pokračujeme, dokud nevypotřebujeme všechny přísady. Horní vrstvu ukončíme strouhaným sýrem a pokapeme zbylým olejem. Zapékáme 28 min.
Tip:
Smícháme-li sýr se 3-4 lžícemi strouhanky, bude mít pokrm kůrku ještě křupavější.