Co při ledvinových potížích
Některá základní pravidla :
1. Obecná dieta, doplněná o omezení obvyklých součástí jako je sůl, koření apod. Obecná dieta znamená vynechání živočišných tuků, maximální omezení cukru, zejména bílého, dodávání maxima zeleniny a zajišťování co největší pestrosti stravy, což, myslím si, nebude problém. Žádné živočišné tuky, především ne máslo a přepalované tuky nebo jídla s nimi. Např. řízky, sekaná a pod. Užívat zásadně rostlinné oleje a měkké margariny. Margarinu ovšem jen nezbytně nutné množství.
2. Maso libové, přednost má drůbež, vepřové, zvěřina, králík, hodně mořských ryb.
3. Žádné sýry a mléčné výrobky vůbec, maximálně omezit mléko, vejce, kávu. Vápník z mléka nahradit jinak / suchý tvaroh, sardinky, zelenina apod./
4. Hodně zeleniny, ovoce, přednostně bez kyselin, nejlépe lesní plody, zelenina s obsahem vitaminu A / rajčata, paprika, červené plody/.
5. Ledvinový čaj ve složení:celík zlatobýl 3 díly, přeslička rolní 1 díl, truskavec 1 díl, vrbice bílá 1 díl. Čaj se může užívat i s méně bylinami/3/ , ale vždycky musí být zachován poměr celík: ostatní byliny 1:1. Celík zlatobýl nemůže být nahrazen jiným celíkem např. kanadským.
6. Užívání ledvinového čaje: Zhotovuje se nálev, žádná bylina se nevaří. Přelije se horkou vodou a nechá se vyluhovat. Užívá se 3 krát denně nálev z 1 polévkové lžíce na čtvrt litru vody asi 10 minut před jídlem. K tomu vypít 2 litry tekutiny denně. Nesmí se ale pít minerální vody s obsahem sodíku. Nejlépe ovocné čaje, šípkové apod. Ledvinový čaj se může připravit najednou a uchovat v termosce. Ono to vypadá složitě, ale jde to.
Musíme ale upozornit na to, že možná první dny budou bolet ledviny víc. Je to normální reakce. Není potřeba se bát. Všechny tyto věci jsou opravdu ověřené. Pokud se budou dodržovat tyto pokyny, tak už během týdne až dvou by mělo dojít ke zlepšení.